torstai 8. toukokuuta 2014

Makeutusaineista pari sanaa

Luin Elina Hytösen makeutusaineita käsittelevän bloggauksen vuodelta 2013.  Bloggauksessa käydään läpi eri makeutusaineita ja keskitytään erityisesti aspartaamin mahdolliseen haitallisuuteen.

Periaatteessa uskon, että elintarviketeollisuus pyrkii testaamaan uudet (ja vanhat) aineet niin, ettei ainakaan niistä kohtuukäytössä koidu välitöntä haittaa. Kohtuukäyttö onkin ongelmallinen käsite. Aspartaamia, fruktoosi-glukoosisiirappia, sakkaroosia ja muita mukavia makeutusaineita kun tungetaan nykypäivänä kaikkeen mahdolliseen ja niitä mainostetaan vielä terveyttä edistävinä tai light-tuotteina..

Samoin elintarviketeollisuudesta riippumattomia ja muuten puolueettomia pitkäaikaistutkimuksia on varsin vähän.

Tässä pari lainausta Hytösen bloggauksesta, joista ainakin itselleni on hyötyä:

-          Alkoholisokereita ovat sorbitoli, ksylitoli, laktitoli, mannitoli, maltitoli, isomalt, hydrogenoitu tärkkelyshydrosylaatti (HSH). Näitä pidetään ”yleisesti turvallisina”, mutta ne voivat aiheuttaa ripulia, vatsakipuja ja vatsan turpoamista ja kaasuja. Ne viipyvät melko pitkään ruoansulatuskanavassa (eivätkä siis imeydy nopeasti vereen), jolloin ne vetävät nestettä suolistoon ja alempana muuntuvat kaasuiksi ja rasvahapoiksi. 


-          Fruktoosiglukoosisiirappi on voimakkaasti yleistynyt viime vuosina. Sitä valmistetaan kemiallisesti maissitärkkelyksestä, se on teollisuudelle edullinen ja nestemäisenä helppokäyttöinen. Sen on todettu häiritsevän verensokerin säätelyä ja aiheuttavan insuliiniresistenssiä sekä metabolista oireyhtymää ja elimistön systeemistä tulehdusta.  Sen osa-aine fruktoosi eli hedelmäsokeri ei mene suoraan elimistöön polttoaineeksi, vaan kulkeutuu ensin maksaan, joka muuttaa sen myrkylliseksi rasvaksi. Fruktoosi voi runsaasti käytettynä vaikuttaa aivotoimintaan heikentävästi jo kuudessa viikossa. (Journal of Physiology –lehti/Rodale.com, 2012). Se heikentää etenkin oppimista ja muistia. –Tätä siirappia voi olla myös vauvanruoissa, joten tuoteseloste on luettava tarkkaan!

Jos maltat, niin kommentoi aihetta. Millainen mielikuva sinulla on keinotekoisista makeutusaineista? Uskotko, että ne testataan riittävän hyvin? Valitsetko kaupassa light-tuotteita? Kiinnitätkö huomiota siihen, mitä makeutusaineita niissä käytetään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti