tiistai 13. toukokuuta 2014

Kontrolli leikkauksesta takana

Kävin 5 viikkoa leikkauksesta lääkärintarkastuksessa. Lääkäri selvitti vielä, että u-nokka, joka oli muodostunut lonkkaani ja aiheutti liikerajoitusta, oli syntynyt autokolarin seurauksena, eli kyseessä ei ollut rakenteellinen ahdas lonkka. Edelleen ihmettelen, ettei kukaan edeltävistä 8:sta ortopedistä nähnyt luupiikkiä, joka esti lonkan liikkettä.

Nivelrikko etenee leikkauksen jälkeenkin. Nyt lonkan liikeradat ovat kuitenkin suuremmat kuin ennen. Lääkäri arvioi, että omalla lonkalla voi elää kipujen mukaan 5-15 vuotta. Ainakin 10 olisi tavoite. Sen jälkeen ruvetaan vaihtamaan varaosiin.

Syksyllä, jos on kipuja, voisin kuulemma käydä hakemassa kukonhelttauutepistoksen. Se voisi auttaa. Mutta jos ei ole kipuja, niin pisostakaan ei tarvita.

Lonkkia ei kuulemma enää pinnoiteta metallilla, vaan tekonivel olisi perinteinen keraaminen malli. Toivottavasti tekniikka kehittyy niin, että liikunta onnistuu äysipainoisesti sen jälkeenkin.

Hoito-ohjeet ovat loistavat. Liiku, venyttele ja pidä lihakset kunnossa. Myös jokainen lisäkilo rasittaa lonkkaa. Jos tässä ei ole motivaatiota treenaamiseen, niin ei sitten missään. 
Kroppaa kuunnellen pitää tehdä, mutta kipulääkkeitä saa syödä. 

Kovalla alustalla juokseminen saa jäädä, mutta muut liikuntamuodot ovat sallittuja ja suositeltaviakin. Painavia asioita en tosin saisi kanniskella ympäriinsä.

Treeniä kohti! 

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi googlen avustuksella. Olen menossa perjantaina FAI-leikkaukseen (CAM). Kiinnostaisi kuulla, miten toipumisesi on edistynyt. Minulle ortopedi sanoi leikkausta suunniteltaessa, että 3 kk treenikielto on ehdoton. Kuulostaa tosi pitkältä ajalta, vaikka toki fysioterapiaa ym. kotijumppaa varmaankin tehdään ahkerasti. Itsellä oli siinä mielessä hyvä tuuri, että heti ensimmäinen ortopedi sai diagnoosin aikaan, joten alle 2 kk oireiden alkamisesta olen jo menossa tähystettäväksi.

    VastaaPoista